fredag 19 juni 2009

Mitt goda grovbröd

Bild lånad från Leila

Midsommarafton och massor med moln på himlen... Jag njuter av att vara inomhus och baka familjens favoritbröd. Passar perfekt till kvällens sill och potatis. Superenkelt att göra är det också. Bara till att röra ihop och hälla i en form.

Du behöver:
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1,5 dl grovt rågmjöl
2,5 dl vetegroddar
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1/2 dl sirap
1 liter filmjölk

Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader
Blanda mjölsorterna tillsammans med salt och bikarbonat.
Tillsätt sirap och filmjölk. Rör ihop till en jämn smet.
Lägg bakplåtspapper i två avlånga formar (1,5 liter)
Fyll formarna med smet, strö över lite havregryn.
Grädda längst ner i ugnen ca 2 timmar.

Största jobbet med det här brödet är att se till och få hem alla mjölsorter. Men det går bra att improvisera om något saknas i skafferiet. Lycka till !
Glad midsommar allihop!

Kram /Pernilla

2 kommentarer:

  1. Tack för det!
    Jag borde absolut bli flitigare med att göra eget bröd, blir ju både nyttigare och billigare framför allt.

    Ha en härlig midsommar!

    SvaraRadera
  2. Strandviksvillan:
    Så tänker vi nog alla. Men man får vara glad de gånger det doftar nybakat hemma istället för att ha dåligt samvete.
    KRAM
    /Pernilla

    SvaraRadera

Varmt välkommen att lämna en hälsning!