tisdag 8 juni 2010

Odlingslådor - äntligen!Foto: Pernilla Nilsson / www.dona.nu

Äntligen får ni se odlingslådorna! Jag är så himla nöjd, även om vi ännu inte är framme vid slutresultatet. Såväl lådorna som flisen lyser ilsket gult i trädgården... Vill ju helst ha den där nötta silvergrå nyansen på allt direkt. Men, men - det växer i alla fall så det knakar :)

Nu till alla frågor kring odlingslådorna. Vi har byggt i obehandlad ek för att få miljövänlig, giftfri odling. Ek är ett tåligt träslag och vi räknar med att det ska hålla utan underhåll. Tyvärr är inte ek så enkelt att få tag i på en vanlig brädgård. Vi har tillgång till skog och har kunnat såga upp i önskade mått vid ett litet sågverk.

Höjden på lådorna är kanske lite snål, men det berodde ju på trädets ursprungliga storlek. Ramarna är ca 12 cm höga och byggda i rektanglar om ca 100x200 cm. Vi har sex stycken lådor med bra bredd mellan så att även skottkärran kan rulla i trädgårdslandet.

Platsen vi odlar på var tidigare en gräsplätt. Här täckte vi med markväv. Lådorna skruvades ihop och placerades ut. Sedan skar vi bort markväven i lådorna och fyllde på med ny jord införskaffad vid den kommunala soptippen. Flisen vi täckt gångarna med köpte vi för en billig peng vid närmaste sågverk.

Hur går det med era odlingsdrömmar, vänner? Jag blir nyfiken...

4 kommentarer:

 1. Snyggt!
  Vi har också odlingslådor, både hemsnickrade och pallkragar. Mellan dom finns nu gräs, men jag skulle gärna ha grus eller flis.

  SvaraRadera
 2. Hej Pernilla!

  Det växer så det knakar i mina lådor också, så himla roligt!! Och så ser det ju så snyggt och prydligt ut, det gillar jag extra mycket..*ler*...

  Fint blev det, förstår att du är nöjd!

  Kram mariette

  SvaraRadera
 3. Heeej vad fina de blev! OCh som det växer, visst är det underbart att följa allt ute i köksträdgården. Mina odlingar blir bara större och större, vill inte göra annat. Uteköket var också superläcker! Det där med vatten lät för bra för att vara sant... har inte ens vågat om drömma om utekök med rinnande vatten...
  Stor kram! Saknar dig! Minna :)

  SvaraRadera
 4. tack för en utförlig beskrivning. himla fint blev det

  SvaraRadera

Varmt välkommen att lämna en hälsning!