FÖRE - EFTER Gör om köksskåp

Bild publicerad i Allt i Hemmet 

Ibland önskar jag att jag hade ett helt tomt hem att inreda, för tänk ändå så mycket fint det finns på loppis. Massor med sköna prylar som bara väntar på att tas om hand. Som tur är får jag ju förvandla en del möbler i mitt jobb som inredningsstylist. Det här vitrinskåpet i furu, som visats i Allt i Hemmet, är en favorit.
Så här såg skåpet ut från början. Söt modell med spröjs, men trist ytskikt i obehandlad furu. Helt enkelt ett perfekt skåp att göra om. Ytan är nämligen inget att bry sig om. Den förändrar du. Däremot är det viktigt att kolla formen och skicket. Det här var ett rejält skåp som blev riktigt stilrent när den formade krönlisten upptill plockades bort. 

Jag målade med linoljefärg, kulör grågrön från Ottossons Färgmakeri/Folkes Bygg och Byggnadsvård.

Så gör du: 
Haka av dörrarna och skruva loss beslag som du inte vill ha målade. Stryk schellack över eventuella kvistar innan du börjar måla.
Måla tunt i två lager. Till första strykningen är det en god idé att spä ut färgen med ca 10 procent balsamterpentin. Var noga med att låta färgen torka innan du målar nästa lager. Det tar olika lång tid, men räkna med minst ett dygn.
Till andra strykningen behöver du inte spä ut färgen.
Tips! Dörrar med spröjs kan vara lite svåra att måla. Välj om du vill tejpa runt för att undvika färg på glaset  – eller måla på fri hand och använd rakblad att skära rent efteråt.

För att bryta av med lite mönster satte jag en tapet inuti skåpet. Valet föll på vackra Eugen i en grå nyans som matchade kulören perfekt. Tapeten kommer från Sandberg Tapeter, design Hanna Wendelbo Hansson

Så gör du: 
Se till att ha målat en bit in i skåpet, så har du lite marginal när du ska tapetsera. Lägg skåpet ner, mät och skär till våderna med någon cm extra upp och nedtill. Rolla tapetlim direkt på väggytan i skåpet och tryck våderna på plats. Kantskär när tapeten sitter på plats jämnt och snyggt.
Resultatet blev ett uppdaterat vitrinskåp i mjuk och behaglig färgskala. För extra effekt målade vi väggarna av råspont i samma grågröna linoljefärg som skåpet. Det blev ett härligt rum med plats att njuta goda måltider. Dessutom med allt som behövs till det dukade bordet inom räckhåll. Vacker vägghängd förvaring för kökets alla prylar, helt enkelt. Och det till priset av 75 kr + material. Själv kunde jag återvinna rester av både färg och tapet, så kolla vad du har i gömmorna. 
Glöm inte detaljerna! Vi bytte träknopparna mot mässingsfärgade Fåglavik, från Ikea. Tyvärr har denna modell utgått, men förhoppningsvis kan du hitta en annan favorit.

Lycka till med ditt projekt! 
/ Pernilla Kommentarer

Populära inlägg